Punamultamaalauksen pop up -työpaja

Tiedote, jonka yläosassa kuva maalin keittämisestä ulkotiloissa 1900-luvun alussa ja alaosassa punamultamaalauksen pop up –työpajasta kertova teksti

TAVOITTEET:

Pirkkalan kunnalla oli toiveena toteuttaa punamultamaalauksen työpaja osana Pirkkalan vanhat talot ja pihat 2019 -tapahtumaa. Punamultamaalauksen pop up -työpajan tavoitteena oli opastaa ja levittää tietoa perinteisestä punamultamaalin keitosta ja maalin käytöstä.

Työpajan maalauskohteina oli Reipin museon Kyöstin aitan etuseinä sekä vilja-aitta. Ajatuksena oli, että kaikki halukkaat voivat osallistua kohteiden maalaamiseen.

JÄRJESTÄJÄT:

  • Pirkkalan kunta
  • Pirkanmaan maakuntamuseon Seutumuseohanke
  • Adoptoi monumentti

TOTEUTUS:

Punamultamaalauksen keitosta ja työpajan opastuksesta vastasi Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestari Anne Uosukainen. Järjestelyissä mukana oli myös Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti , joka oli myös näkyvästi esillä työpajakohteessa.

Nainen keittää punamultaa ulkotiloissa ja toinen annostelee punamultaa taustalla, takana punaisen puurakennuksen seinä
Kuva: Sini Kangasmaa, Pirkkalan kunta

TIEDOTUS:

Punamultamaalauksen työpajasta tiedotettiin Pirkkalan kunnan, Pirkkalan vanhat talot ja pihat 2019, Pirkanmaan maakuntamuseon ja Adoptoi monumentti Facebook -sivuilla. Myös Aamulehden menoinfoon meni työpajasta tiedote.

Työpaja oli osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ohjelmaa, jonka teemana vuonna 2019 oli Viihteen ja taiteen tiloissa.

PUNAMULTAMAALIN RESEPTI:

  • punamulta 18 kg
  • vehnäjauho / ruisjauho 9 kg
  • rautavihtrilli 6 kg
  • suolaa 0 – 3 kg (säilyvyys)
  • vesi 100 litraa

OSALLISTUJAT:

Reipin museolla ja työpajassa vieraili päivän aikana noin 250 kävijää.

Museokävijät maalaavat aitan seinää punamultamaalilla
Kuva: Hanna Jaakola, Pirkanmaan maakuntamuseo

TYÖAIKA:

Seutumuseotutkijalta kului punamultamaalauksen pop up -työpajan valmisteluun, tiedottamiseen ja toteuttamiseen n. 6 työpäivää. Perinnerakennusmestarilta kului työpajan valmisteluun ja toteutukseen 3,5 työpäivää.

JATKO:

Jatkoa ajatellen punamultamaalauksen keitto ja opastus voisi tapahtua enemmänkin työnäytösluonteisena, eikä niinkään työpajana. Vapaaehtoisia maalareita oli haastava innostaa mukaan, mutta onneksi meillä oli mukana monta innokasta pikku-maalaria.

Advertisement