Pop up -näyttely

TAVOITTEET:

Esineiden tarinapajan Pop up -näyttelyn tavoitteena oli koota lokakuussa 2018 tarinapajassa käyneiden museokävijöiden esineistä otetuista valokuvista ja esineisiin liittyvistä tarinoista yhteinen näyttely. Pop up -näyttelyiden ideana on tuottaa museoille hetkellisiä, museon seinien ulkopuolelta koostettuja näyttelyjä.

Näyttely tavoitteena on avartaa perinteistä käsitystä museonäyttelystä ja korostaa esineisiin liittyvien tarinoiden merkitystä. Samalla murretaan käsitystä, että museoesineen täytyy olla vanha ja poikkeuksellinen, vaan arkinenkin käyttöesine voi kertoa omaa ja lähialueen tarinaa.

Tärkeää on myös, että museokävijät ovat itse päässeet tuottamaan näyttelyn sisältöä tarinoiden ja valitsemiensa esineiden kautta. Näin museokokemus tulee lähemmäs museokävijää.

Vanha pöytäkello pöydän päällä. Kuvan alaosassa kerrotaan kellon olevan perintökello ja muisto kertojan äidin vanhemmilta
Kuva: Hanna Westman

JÄRJESTÄJÄT:

  • Hämeenkyrön kulttuuripalvelut
  • Pirkanmaan maakuntamuseon seutumuseohanke

TOTEUTUS:

Seutumuseotutkija vastasi tarinoiden toimituksesta ja kuvien ja tekstien taitosta. Kuvia ja tarinoita oli yhteensä kymmenen. Painatuksesta vastasi Hämeenkyrön kirjapaino . Kuvat painettiin A3-kokoisiin kapalevyihin.

Ripustusvastuu oli Hämeenkyrön kotiseutumuseolla. Pop up -näyttelyn avajaisia vietettiin Hämeenkyrön kotiseutumuseon kesäkauden avajaisten yhteydessä 4.6.2019.

TYÖAIKA:

Seutumuseotutkijalta kului Pop up -näyttelyn valmisteluun 1,5 työpäivää.

Lelutyrannosaurus pöydän päällä. Kuvan alaosassa kerrotaan tyrannosauruksen olevan kertojan dinosauruskokoelman ensimmäinen dinosaurus
Kuva: Hanna Westman

JATKO:

Esineiden tarinapajoista on tullut osa Hämeenkyrön kotiseutumuseon vuoden 2019 kesäohjelmaa. Kesän aikana kerätyt aineistot täydensivät museon Pop up -näyttelyä. Lisäksi pop up -näyttely jatkoi syksyllä 2019 matkaa päiväkeskus Aurinkorinteeseen, jossa näyttely on osa toiminta- ja muisteluhetkiä.

Lisätietoa Pop up -museomenetelmästä voi lukea tästä (pdf, 332 kt).

Advertisement