eMuseo-mobiilioppaat

1700-luvun Pälkäne -eMuseomobiiliopas löytyy osoitteesta: https://emuseo.fi/palkane

Sarsan monituhatvuotinen menneisyys -eMuseomobiiliopas löytyy osoitteesta: https://emuseo.fi/sarsa

Pirkkalankylän kulttuuripolku -eMuseomobiiliopas löytyy osoitteesta: https://emuseo.fi/pirkkalankylankulttuuripolku

Pälkäneen keskiaikainen raunioitunut kivikirkko auringonnousun aikaan
Pälkäneen Rauniokirkko. Kuva: Eero Mäki-Mantila

eMUSEO-MOBIILIOPAS:

Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-mobiiliopas on toimiva keino saada paikallismuseot ja paikalliskulttuuriin liittyvät kohteet kaikkien ulottuville ja lisätä alueen näkyvyyttä. emuseo.fi -sivusto kokoaa maamme paikallismuseoiden opastukset kaikkien ulottuville modernilla ja interaktiivisella tavalla. 

Palvelusta maksetaan vuosimaksu:

  • Kotiseutuliiton jäsenet 80 € + alv. / vuosi
  • Muut paikallismuseot 120 € + alv. / vuosi

Maksu kattaa mm. käyttöoikeuden ohjelmistoihin, käytön opastuksen ja tuen.

eMuseo-mobiiliopas on helppokäyttöinen ja mobiilioppaan sisältöä pystyy päivittämään ja kehittämään aina tilanteiden muuttuessa. Suomen Kotiseutuliitto tarjoaa eMuseo-koulutusta, mutta oppaan voi luoda myös itsenäisesti selkeiden käyttöohjeiden pohjalta.

TAVOITTEET:

eMuseo-mobiilioppaan tavoitteena on tehdä kuntien kulttuuriperintökohteita näkyväksi. Toiveena oli löytää helposti tavoitettava tapa esitellä kuntien eri teemoja sekä esihistoriallisia ja historiallisia vaiheita.

Pälkäneen eMuseo-oppaan tavoitteena on nostaa esille 1700-luvun teema, joka kokoaa yhteen Kostianvirran taistelun, Daniel Medelplanin aapisen ja Raniokirkon.

Kangasalan Sarsan eMuseo-oppaan ajatuksena on esitellä Sarsan esihistoriallisia ja historiallisia erityispiirteitä korostaen Sarsan ainutlaatuisuutta merkittävänä muinaisjäännösalueena.

Kyltti jossa lukee Neulakaivo matalalla ruohikolla, taustalla korkeaksi kasvanutta kasvillisuutta ja puita
Pirkkalankylän kulttuuripolun varrella voi tutustua esimerkiksi neulakaivoon eli muinaiseen uhrilähteeseen. Kuva: Hanna Jaakola, pirkanmaan maakuntamuseo

Pirkkalan eMuseo-oppaan tavoitteena oli toteuttaa päivitetty versio vuonna 2014 pirkkalalaisen kulttuurivaikuttaja Jouko Hillukan suunnitteleman kulttuuripolun pohjalta. Kulttuuripolku on 18 rastin mittainen elämysmatka Pirkkalankylän maisemissa, jonka varrella voi tutustua esihistoriallisiin ja historiallisiin kohteisiin sekä luontoalueisiin.

TEKIJÄT:

  • Pirkanmaan maakuntamuseon seutumuseohanke
  • Pälkäneen kunnan kulttuuripalvelut
  • Kangasalan kaupungin kulttuuripalvelut
  • Pirkkalan kunnan kulttuuripalvelut

TOTEUTUS:

Pälkäneen oppaan osalta seutumuseotutkija toteutti oppaan sisällön aiemmin työstettyjen materiaalien pohjalta ja loi itsenäisesti oppaan eMuseo-palveluun.

Kangasalan Sarsan oppaan työstämistä varten palkkasimme apulaistutkijaksi gradua vaille valmiin arkeologin. Hän loi oppaan vuonna 2004 tehdyn Sarsa 400 vuotta -näyttelykäsikirjoituksen pohjalta sekä päivitti ja täydensi Sarsan viimeisimmät tutkimustulokset.

Pirkkalan eMuseo-oppaan toteutti seutumuseotutkija vuonna 2014 suunnitellun kulttuuripolun pohjalta.

Pirkkalankylän sekä Sarsan oppaiden ohjauksesta vastasi Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologi sekä oppaiden valokuvista Jouko Vuorinen.

TYÖAIKA:

Seutumuseotutkijalta kului eMuseo-mobiilioppaan suunnitteluun, sisällön kokoamiseen ja oppaan luomiseen Pälkäneen ja Pirkkalan osalta 5 työpäivää.

Kangasalan oppaan suunnitteluun ja toteutukseen kului noin 15 työpäivää, joista seutumuseotutkijan osalta kului 3 työpäivää ja apulaistutkijalta 10 työpäivää, arkeologilta 1 pv ja valokuvaajalta 0,5 pv.

Advertisement